Abdusselam

Abdüsselam Eskişehir’in kendine özgü soslu köfteli kebabını yapan yerlerden biri. Tam bir kolesterol bombası olan kebap bir o kadar da lezzetli. Abdüsselam (Abdülselam değil) Eskişehir’de Vergi Dairesinin karşısında bir pasajın içinde, yerini bilmeyen için bulmak biraz zor ama etrafta kime sorsanız hemen yeri gösteriyor. Abdüsselam yaklaşık 20 sene önce yine aynı caddede 200 metre uzaktaydı, ne zaman yakınından geçseniz mis gibi kızarmış tereyağı sizi dükkana çağırırdı. Abdüsselam’ın şimdiki sahipleri eski Abdüsselam’ın yanında çalışarak ise başlamışlar, daha sonra ise eski sahibinden işi devralmışlar. Tatar olan Nejdet Bey ve eşi çalıştırıyor Abdüsselam’ı, pek toparlak ve şirinler besbelli müşterilere sunarken bol bol kendileri de bolca kebap yiyorlar.

Abdüsselam’da amiral gemisi yoğurtlu karışık duble porsiyon balaban kebap. Tatarca ve eski Türkçede balaban büyük anlamına geliyor. Nejdet Bey biz eskiden Abdüsselam’da çalışırken duble karışık kebaba kendi aramızda balaban derdik diye anlatıyor. Buradan Eskişehir kebabı markalaşmış ve “balaban” adını almış. Balabanı sadece köfteli ya da köfte şiş karışık alabiliyorsunuz. Abdüsselam’da ve Eskişehir’de köftelerin kendine has başka yerde bulamayacağınız lezzeti var. Bu köftenin dana kaburga eti kullanılarak yapılmasından kaynaklanıyor.

Balabanda önce kayık tabağa dilimlenmiş pideler diziliyor. Bu pideler üzerlerine et suyu dökülerek ıslatılıyor ve et suyunun fazlası süzülüyor. Daha sonra pidelerin üzerine sıcak salça sosu ve yoğurt dökülüyor. Bunun üzerine ızgarada kızarmış köfte ve şişler diziliyor. En son köftelerin ve pidelerin üzerine bol kızgın tereyağı dökülüyor, tabağın yanına birkaç dilim domates ve acı taze biber konulup servis yapılıyor. Nejdet Usta şiş için etin öncelikle sinir ve yağlarını temizliyor. Daha sonra et tuzlanıyor ve zeytinyağı ekleniyor ve 3 gün boyunca buzdolabında dinlendiriliyor. Bütün bu işlemin amacı çok yumuşak bir et elde etmek, gerçekten de Abdüsselam’da yediğiniz şişin eti çok yumuşak bir et. Köftede ise dananın kaburga kısmı kullanılıyor. Et iki kere çekiliyor, içine ekmek, rendelenmiş soğan ve karabiber ekleniyor ve köfte de bir miktar dinleniyor. Yediğiniz zaman köftenin özellikle kaburga etinden olması sebebiyle eşsiz bir tadı olduğunu görüyorsunuz.

Abdüsselam’da balabanın sorpası (Tatarca et suyu veya yemeğin suyu demek) bol olsun derseniz kebaba sosu daha fazla koyacaktır. Bir de balabanla şıra suyu içmek adettir.
Abdüsselam’dan mutlu mesut ve yarım kilo daha almış olarak ayrılıyorsunuz. Amiral gemisi olan yoğurtlu köfte şiş karışık kebabın porsiyonu 11TL, sadece köfte 9TL, sadece şiş ise 13TL (fiyat bilgisi en son Ekim 2011’de güncellenmiştir).

Internet sitesi: http://www.balabankebap.com.tr/
Telefon: 0222 231 14 44
Adres: Arifiye Mahallesi Belediye Sokak Pasaj içi Eskişehir

Reklamlar


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s