Lale Iskembecisi

Taksim meydanı yakınında Tarlabaşı’nda bulunan Lale İşkembecisi sakatat geleneğimizi yaşatan yerlerden biri. İşkembeye meraklı bir kişi olarak İstanbul’da şu ana lezzet ve temizliğine banko diyeceğim 3 yerden biri Lale İşkembecisi (diğer yerler Bakırköy İncirli’de olan Saruhan ve tabii Dolapdere’deki Apik).
Sakatat, özellikle işkembe, paça, kelle ve kokoreç milli geleneğimiz. 19. yüzyılın İstanbul’unu anlatan Edmondo de Amicis her semtin mutlaka birkaç sakatatçısının bulunduğunu anlatıyor. Osmanlı sarayında ise sakatat o kadar önemli imiş ki paçanın kendine ait özel bir aşçısı işkembenin ise yine farklı bir aşçısı olurmuş. Birkaç sene önce Romanya’ya gittiğimde çalıştığımız işyerinin kafeteryasında herhafta işkembe çorbası çıktığını görmüştüm, yanımdaki arkadaşlarım bu çorbanın Osmanlı zamanında mutfaklarına girdiğini anlatmışlardı. İşkembe aslında kültürümüze o kadar girmiş ki Tekirdağ’da nohutlusunu, İzmir’de yumurta, limon ve unlu terbiyeli işkembeyi, Gaziantep’te ise salçalısını yapıyorlar. Aynı şekilde işkembeyi kalitesine ve mideden geldiği bölgeye göre sınıflandırıp tuzlama, şirden, damar gibi alt kategorilere ayırıyoruz. İşkembe ve kokorecin Avrupa Birliğine girersek yasaklanacağı külli yalan. İtalya ve Fransa’da işkembe bölgesel mutfaklarda hala yaygın olarak kullanılıyor, bir kasaba ya da markete gittiğiniz zaman işkembe rahatlıkla bulabiliyorsunuz. Avrupa Birliğinin getireceği şey olsa olsa işkembenin temizlenmesi, işlenmesinde, paketlenmesi ve satılmasında düzenleme getirmek olacaktır.
Lale İşkembecisi ise güvenle işkembe yiyebileceğiniz yerlerden birisi. İşkembe buranın ustaları tarafından kasaptan alınıp suyla mutfakta temizleniyor. Lale İşkembecisinin 1960’dan bu yana hizmet veriyor olması ise ayrı bir güven veriyor.

Lale İşkembecisinin iç ve dış dekorasyonu özenle yapılmış. Tarlabaşında bulunan birkaç yüzyıllık bir bina restore edilerek Lale İşkembecisi haline getirilmiş. Masalarda kullanılan kaşık, çatal, bıçaklar, sirkelik özenli ve güzel duruyorlar.
Lale İşkembecisi işkembelerini yaklaşık 50 yıldır aynı kasaptan alıyormuş. Lale İşkembecisinde klasik işkembe çeşitleri (tuzlama, şirden, damar tuzlama) yanında kokoreç, kelle, ciğer, nohutlu işkembe de bulabiliyorsunuz. Tatlı olarak ise zerde, aşure ve fırın sütlaç var.

Adres: Tarlabaşı Bulvarı No.13 Beyoğlu İstanbul
Telefon: 0212 252 69 69
Web adresi: http://www.laleiskembecisi.com.tr
Reklamlar


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s