>Apik

>1947 yılından bu yana hizmet veren Apik işkembe, tuzlama, paça ve kokorecin yüz akı olan yerlerden biri. Apik konum olarak Dolapdere’de Dereboyu Caddesi’nde oto tamircileri arasında. Kurtuluş tarafından geliyorsanız gelmenin en kolay yolu Kurtuluş otobüslerinin son durağından bayır aşağı Dolapdere yönüne doğru inmek.

Apik’in kurucusu Apik Hayrabetoğlu bu işe dışarıda yediği ve lezzetli bulmadığı bir işkembe çorbası ile başlamış. Bu deneyimden sonra inat etmiş ve ben daha iyisini yapabilirim demiş ve Apik’i kurmuş. Başarı hikayesinin devamı ise çok çalışma ve işe gösterilen sevgi ve itinadan geliyor. Apik Bey şunları diyor: “Lezzetimizin özel bir formülü yok, asıl sır çok çalışmakta ve herzaman işin başında olmakta. Dana işkembenin herzaman en iyisini buluruz ve direk olarak üreticiden alırız. İşkembenin temizlenmesini kendi çalışanlarımız bol su ile yapar. Apik’in şubelerini açmak için çok teklif geldi, sen sadece ismi ver geri kalanını biz hallederiz dediler. Ben kendimin başında olmadığım bir işe karşıyım, Apik herzaman tek şubeli olarak Dolapdere’deki yerinde kaldı”
Şefgarsonumuz şimdilerde Apik Bey’in yaşlandığını ve günde sadece bir kere uğrayabildiğini söylüyor. Apik Bey ile yüzyüze görüşme şansını yakalayamadım, yukarıda yazdığım sözler Apik Bey’in eski yıllarda vermiş olduğu ropörtajlardan alındı.
Apik salaş görünümlü bir yer. İçeride bulunan masa, sandalyeler ve ayna gibi aksesuarlar eski ve buranın 50 yıl önce de aynı bu şekilde olduğu izlenimi yaratıyor. Apik’e gelmiş olan pekçok ünlü var. Meşhur yerlerin geleneği olduğu üzere Apik te başta Turgut Özal ve Recep Tayyip Erdoğan buraya gelen pekçok ünlünün resimlerini asmış.

Apik’te mutfak açık ve yemek yenilen salona entegre. Yalnız Apik’te şahit olduğum ve başka hiçbiryerde rastlamadığım şey restoranda hiç işkembe kokusu olmaması. Şefgarsonumuz bunun Apik’in sırrı olduğunu ve başka hiçbir işkembecinin bunu sağlayamadığını söylüyor.

Ben herzaman işkembe çorbasının ve kokoreçin pazarlama harikası olan ürünler olduğunu düşünmüşümdür. İnsanlar hayvanlar kesildiği zaman zaten lezzetli olan kırmızı et kısmını yemeklerde çok rahat kullanmışlar. Geriye kalan mide, bağırsak gibi herkesin burun kıvırdığı organları ise nasıl yenilebilir haline getirebilirim diye düşünmüşler, birisinin aklına bunları pişirip sonra harika bir baharat karışımı ile karıştırmak gelmiş. Kokorece karıştırılan baharat karışımı ve işkembe çorbasına katılan sarımsak, sirke, biber karışımı o kadar lezzetli karışımlar ki neye katılsa zevkle yedirirler. Bu şekilde işkembe çorbası ve kokoreç çıkmış diye düşünürüm.

Fakat ne olursa olsun geleneksel yemeklerimizden olan işkembeye hakkını vermek lazım. İşkembe çorbası Osmanlı zamanında sarayda da pişermiş, hatta işkembecibaşı diye sadece bu işkembe yemekleri yapan özel bir aşçı bulunurmuş sarayda. İşkembe sadece bizde değil İtalya ve Fransa’da da zevkle tüketilen ürünlerden biri. Ayrıca doktorlar işkembede bulunan pepsin maddesinin sindirime yardımcı olduğunu söylüyorlar, bu sebeple içki sonrası pekçok kişi işkembe çorbası içiyor.
Apik’te işkembe çorbası terbiyeli olarak sunuluyor. Üzerine az miktarda kırmızı biber ve karabiber koyulmuş olarak geliyor. Sirke, sarımsak ve diğer baharatlarını zevkinize göre sizin kendinizin ayarlaması gerekiyor. Apik’te içtiğim işkembe çorbası lezzetli, ama benim beklentim fiyatının yüksekliği sebebiyle daha lezzetli bir çorbayla karşılaşmaktı. Apik’te işkembe çorbasının kasesi 10TL, Lale İşkembecisi’nde ise 7TL. Tad olarak ise ikisi arasında bence pekbir fark yok. Lale, Apik ve Saruhan muhtemelen İstanbul’un en lezzetli işkembecileri ancak Türkiye çapında bakacak olursak Ankara’da Namlı Rumeli İşkembecisinin lezzet olarak Lale ve Apik’in üstünde olduğunu söyleyebilirim.

Daha sonra ise şirden (şırdan) çorbası istiyorum. Midenin özel bir bölümünden yapılan bu çorba damar tuzlama ile birlikte aslında işkembe çorbalarının en makbulü ve kalitelisi. Apik’te damar tuzlama ve şirden menüde yazmıyor, anlıyorum ki şirdeni iyi müşterilerine saklıyorlar. Şefgarsonla yapmış olduğum sohbette benim ne kadar işkembeye tutkulu olduğumu anlayan şefgarson beni de iyi müşteri sınıfına koyarak şirdeni getiriyor. Tuzlama gibi iri kıyım kesimli şirden gerçekten nefis, bu çorba için herhafta Apik’e gelinir.

Apik’in menüsünde çorba olarak işkembe, tuzlama ve paça bulunuyor. Yiyecek olarak kokoreç ve kelle var. Tatlı olarak ise zerde var. Fiyat tüm çorba ve yiyecekler için standart olarak 10TL, zerde 6TL.

Adres: Dereboyu Caddesi No.79 Dolapdere İstanbul

Telefon: 0212 235 71 23

Reklamlar


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s