Neden Urfa Sark Sofrasi

Neden Urfa Horhor’da bulunan bir başka Urfa’lı kebapçı. Kebap işini o kadar abartmışlar ki buranın sahibi baba oğul kebapları için şiirler yazmışlar ve klip bile çekmişler, klibi sayfanın en altında bulabilirsiniz. Neden Urfa sorusunu ise Neden Urfa Şark Sofrası “insan aldanır damak aldanmaz” diyerek cevaplamış.

Neden Urfa kendini Urfa geleneklerini İstanbul’da yaşatmaya adamış bir yer. Kebapçıya girdiğiniz anda Urfa’ya ait samimiyeti hissetmeye başlıyorsunuz. Kebapçının sahiplerinin Urfa türkülerinden oluşan albümleri var ve zaman zaman kebapçıda sıra geceleri düzenliyorlarmış.
Neden Urfa’da kebap ücretleri oldukça makul, porsiyonu 8-10TL arasında değişiyor. Aşağıda Neden Urfa’ya ait menü ve fiyat listesini bulabilirsiniz.

Meşhur yerlerin adeti olduğu üzere buraya gelmiş meşhur kişilerin resimleri Neden Urfa’nın da duvarlarını süslüyor. Bunların dışında bolca Urfa ve rahmetli Kazancı Bedih’in resimleri var, kebapçının sahipleri Kazancı Bedih’in yakın dostları imiş.

Kebap bizde özellikle Güneydoğu’ya ait bir lezzet, son 20-25 yılda yaşanan yoğun göç ile Türkiye’nin tümüne yayılmış ve ev dışında yenen en yaygın lezzetlerden biri olmuş durumda. Çocukluğumun geçtiği Eskişehir’de ben çocukken kebap nedir bilmezdik, bildiğimiz sadece Bursa ve Eskişehir civarına ait olan köfte ve dönerden yapılan kebaplardı. Yabancıların aklına Türk mutfağı deyince yanlış bir şekilde kebap gelsede kebap sadece Türkiye’ye özgü bir yiyecek değil. Tüm Ortadoğu’da, Yunanistan’da, Afganistan, İran, Pakistan ve Hindistan’da da kebap yaygın bir yiyecek. Yunanistan ve Ortadoğu’da kebap lezzet olarak bizimkine benzerken, Pakistan ve Hindistan’da etler pişirilmeden önce yoğun bir baharat karışımına bulanıyor ve çok baharatlı oluyor. Buna karşılık İran’da yaygın usul eti içine hiç baharat ve soğan karıştırmadan pişirmek ve safranlı pilavla servis etmek. İran ve Ortadoğu kebapları ile Türk kebaplarını kıyaslayacak olursak sanırım pekçok kişi Türk kebaplarının daha lezzetli olduğuna katılacaktır. Bunun en önemli sebebi Ortadoğu ülkelerinde İslami kesim yöntemleri bizden daha abartılı olarak uygulanarak kesim sırasında hayvanda daha az kan bırakılıyor. Pişirme sırasında ise etin hiçbir yerinin pembe kalmamasına dikkat edilerek ortaya suyu kalmamış ve hafif kömürleşmiş kebaplar çıkıyor.

Bizde ise kebaplarda bu yöntemler uygulanmaz, hatta et kıyma haline getirilirken suyunu kaybetmemesi için çok doğru bir şekilde kıyma makinasından geçirilmez, zırh denilen bıçaklarla çekilir. Güneydoğu’da etin makbullük sıralamasını yapacak olsak en başta koyun gelir, onu dana takip eder. Tavuk ise çok aşağılarda kalır, Gaziantepli bazı arkadaşlarımın bizde tavuğa et denmez ve yenmez dediğini hatırlıyorum. Koyun eti hem daha yağlı olması hem de koyunun danadan daha hareketli bir hayvan olup çeşitli beslenmesi ve etinin lezzet kazanması sebebiyle genel olarak kebaba en yakışan ettir. Bazı yerler (örneğin Hamdi Restaurant) dana ve koyunu karıştırarak kebap yapıyorlar, bu da bence makbul yöntemlerden biridir. Fakat bence kebaba yakışmayan şey çok yağsız et kullanmak, örneğin Develi gibi bazı tanınmış kebap restoranları bu tarz kebap yapıyorlar. Bu tip restoranlara gelen müşteri profilinde ağırlıklı olarak turistler var, Batılı turistlerin yağsız et tercih edeceğini ve bu sebeple bu tür kebap yapmalarını anlıyorum. Bunun dışında Türkiye’de de kebapta yağsız et tercih eden bir grup var, bunların da Develi tarzı yerleri sevmelerini anlıyorum. Ancak Güneydoğu’yu ziyaret ettiğiniz zaman göreceksiniz ki bu işin özünde etin bir miktar yağlı olması var, bu lezzeti artıran bir faktör olarak gerekli bir şey.
Konuyu daha fazla uzatmadan Neden Urfa’ya dönecek olursak Neden Urfa İstanbul’da kebabı Urfa’da piştiği gibi yemek için ideal yerlerden biri. Yemek öncesi yeşillikler ve bostana salatası masanıza geliyor. Neden Urfa’da yeşillikler çok taze görünmüyordu, soğanların biraz içi geçmişti. Ancak bostana salatası harikaydı, o kadar güzeldi ki ilk tabağı hemen bitirip ikinci tabağı istedim. Bostana salatasında nefis bir nar ekşisi kullanmışlar ve bu salataya harika bir lezzet vermiş.

Neden Urfa’da patlıcanlı kebapta et olarak koyun kullanılmış. Bu et yağlı, aynen Urfa’da yiyeceğiniz gibi ama aynı zamanda çok lezzetli. Tabakta Urfa’da olduğu gibi kebabın yanında garnitürü çok sade tutmuşlar, sadece közlenmiş isot ve domates var.


Neden Urfa Şark Sofrası’nda çalışanlar yediklerim dışında baboş kebabı, çiğ köfte ve künefelerinin meşhur olduğunu söylüyorlar. İstanbul’da yaptığımız bu kısa Urfa yolculuğunu Neden Urfa’nın acılı ve karanfilli mırrasını içerek tamamlıyoruz.
Adres: Sofular Mah. Sofular Caddesi 12 Fatih İstanbul
Telefon: 0212 533 84 51
Internet sitesi: www.nedenurfa.com
Reklamlar


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s