>Erzincanli Ali Baba

>

İstanbul’da Süleymaniye’nin kurufasülyecileri meşhurdur. Tam Süleymaniye Camisinin karşısında 4-5 tane kurufasülyeci var, bunlardan gerçekten güzel kurufasülye yapanları hemen başta olan Kurucu Ali Baba Kanaat Lokantası ve Erzincanlı Ali Baba. Çoğunluk Ali Baba Kanaat Lokantasının kurufasülyesini daha çok beğeniyor. Ali Baba Kanaat Lokantasının sahipleri Üsküdar’daki meşhur Kanaat Lokantasından ayrılıp burayı kurmuşlar. Ben yakın zamanda gittiğim diğer kurufasülyeci Erzincanlı Ali Baba hakkında yazacağım.

Erzincanlı Ali Baba’nın sahibi Adnan Güzel Bey lokantacılığı babasından devralmış. Süleymaniye’deki yeri 1999’da açmış. Burada aynı zamanda sulu ev yemekleri de var. Ama tabii en çok talep gören yemekleri kurufasülye. Kullanılan kurufasülye dermason tipi 11 milimetrelik kurufasülye. Yağ olarak ise ayçiçek yağı kullanılıyor. Kurufasülyenin lezzetinin sırrı bakır kazanda kömür ateşinde pişmesi ve servis edilmeden önce dinlendirilmesi. Bu işlemin sonucunda lezzetli ve evde pişen kurufasülyeyi andıran bir kurufasülye ortaya çıkıyor.

Kurufasülye her ne kadar milli yemeğimiz olarak görülen bir yemek olsa da aslında Türkiye’de tarihi çok eski değil, şu an yediğimiz fasülye çeşitlerinin tamamı Amerika’nın keşfi sonrasında Kristof Kolomb tarafından Amerika’dan getirilmiş. Biz kurufasülyeyi salça, et ve tereyağı ile buluşturarak nefis ve besleyici bir yemek yaratmışız ve bu yemeği milli yemeğimiz yapmışız. Karadeniz bölgesinde ise kurufasülye yemeğinde Vakfıkebir tereyağı kullanılmış ve ortaya nefis bir lezzet çıkmış, İstanbul’da birkaç şubesi bulunan Fasuli kurufasülyeyi bu şekilde pişiriyor. Bizim dışımızda Yunanlılarda kurufasülyeyi çok yiyen milletlerden biri, yalnız onların kurufasülyesi genelde zeytinyağı ile pişmiş ve pilaki kıvamında bir kurufasülye.

Erzincanlı Ali Baba’da kurufasülye yanında turşuyu ve yoğurdu tavsiye ederim, her ikisinin de lezzeti gayet iyi, turşu ev turşusu tadında. Kurufasülye yanında pilav da denedik ama pilavın tadı vasattı.

Erzincanlı Ali Baba’dan çıkınca yapılacak en güzel şeylerden biri İstanbul’un en tarihi semtlerinde olan Süleymaniye ve Vefa’yı gezmek olacaktır, bu gezi sırasında pekçok eski yapıya rastlıyacaksınız.


Erzincanlı Ali Baba’da fiyatlar çok makul. Ekonomik kriz sonrası kurufasülyenin porsiyonunu 2.5TL’ye düşürmüşler; turşu, pilav ve yoğurt ta aynı fiyata sahip.

Adres: Prof. Sıddık Sami Onar Caddesi No.11 (Süleymaniye camisi karşısı) Süleymaniye İstanbul
Telefon: 0212 513 62 19
Internet sitesi: http://kurufasulyeci.com/

Reklamlar


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s