Ehli Kebap

Gaziantep’e gitmiş olanlar bilirler, Antep mutfağının Antep dışında çok tanınmayan enfes lezzetlerinden biri beyran çorbasıdır. Hazırlanması zahmetli olan ve özel uzmanlık isteyen bu çorbayı Antep çarşısında 4-5 yer yapar. Antep’liler bu çorbayı sabah kahvaltıda içerler sadece, saat 11’den sonra beyran bulunmaz. Derler ki sabah içilen beyran kişiyi akşama kadar tok tutar, gerçekten biraz ağır olan bu çorbayı Antepliler sabah içer ki geceye kadar hazmedilip ağırlık yapmasın.
Ben seneler önce Antep’e gittiğim zaman bu çorbayı Antep’in en meşhur beyrancısı Metanet Lokantası’nda içip çok beğenmiştim. İstanbul’a dönünce uzun zaman beyran yapan yer aradım ama Antep’te bile çok az yerin yaptığı bu çorbayı bulmak mümkün olmadı. Sonunda Fatih’te Aksaray Metrosunun hemen yanındaki bir yerin beyran yaptığını öğrendim. Ehli Kebap (Darkapı Ciğercisi) beyran yanında kebap ve tatlı da bulunabilen bir yer. Diyarbakırlı olan bu yerde beyran olmasına şaşırmıştım, meğerse patronları Diyarbakırlı ustaları Antepli imiş.

Ehli Kebap’ın menüsünde beyran çorbasının yapılışını anlatan güzel bir yazı var. “Beyran çorbası Gaziantep mutfağının sabah kahvaltılarında vazgeçilmezidir. En önemli özelliği yapımının 10 saat sürmesidir. Koyunun kürek kemiğinin üstündeki et beyran çorbasının ana unsuru olup bakırdan yapılan beyran kazanına etler konulduktan sonra iş pişirmeye kalıyor. Aslında bu pişirme işlemi yemeğin en önemli püf noktası. Önce kazanın altına meşe odunun kökü konur ve kazanın alt kısmı macun haline gelmiş külle sıvanır. Üzerinde ince bir delik açıldıktan sonra kök tutuşturulur. Kazanın üstüne ise çam ağacından yapılmış bir kapak kapanır. Et kaynamaya başladıktan sonra üzerindeki kef alınır ve tuz atılır. 10 saat pişen et kemiğinden ayrılır. Diğer tarafta pirinç suda yıkanıp haşlandıktan sonra süzülür. Pirinçlerin yapışmaması için üzerinde çok az tereyağı gezdirilir. Yüksek bir sininin altına bir kaşık iç yağ sürüldükten sonra önce lapa hale gelmiş pirinç, onun üzerine de tek tek işlenip damarlarından ve sinirlerinden arındırılmış etler yerleştirilir. Çok kuvvetli ateşin üzerine konan siniden cazırdama sesi gelince üzerine et suyu dökülür. Bir taşım kaynadıktan sonra beyran hazırdır. Kırmızı pul biber ve sarımsak koyularak servis edilir. Limon da sıkılabilir. Afiyet olsun…”

Beyran çorbasının tadı yuvalama çorbasını andırıyor. En son eklenen pul biber ve sarımsak zevke göre az ya da çok eklenebilir, Antep’te içtiğim çorbanın acısı gözden yaş getirten cinstendi.

Ehli Kebap’ta gelen konuklara yemeğin yanında müessese ikramı olarak salata da veriyorlar. Bu salata da o kadar lezzetli ki yazmadan edemeyeceğim. Salata da taze domates, roka ve marul var, üstüne ise enfes bir nar ekşisi dökülmüş. Bu kadar lezzetli bir salata ve nar ekşisini başka yerde hatırlamıyorum, belki Akdeniz Hatay Sofrası’nın zahter salatası bu kadar lezzetliydi.
Ehli Kebap’a bir başka gidişimde kebaplarını deneme şansını da buldum. Ehli Kebap’ta kebap olarak asıl olarak şişte ciğer var. Kebaplardan ise Adana, Urfa, fıstıklı, domatesli, haşhaşlı ve tavuk şiş var. Ciğer yemek istemediğim için garsonumuzun tavsiyesiyle domatesli kebap aldım. Bu kebap ta nefisti, kıyma bıçak kıyması ve az yağlı. Kıymanın dış kısmı kıtır iç kısmı ise sulu ve yumuşak, çok ideal pişmiş.
Ehli Kebap’ta beyran çorbasının tabağı 5TL. Ehli Kebapta Antep’ten farklı olarak öğleden sonra ve akşamları da beyran bulunabiliyor. Domatesli kebap 12TL, ayran 2TL.
Adres: Simitçi Şakir Sok. No.32 Sofular Fatih İstanbul (Aksaray metro istasyonu yanı)
Telefon: 0212 631 37 00 / 631 50 01
Reklamlar

3 Yorum on “Ehli Kebap”

  1. Anonymous dedi ki:

    hayatımda böyle lezzetli kebap yemedim açıkcası ehli kebapı tanıyana kadar herkese tavsiye ederim damak tadına hitabeden tek kebapçı inanın yediyiniiz zaman anlıyacaksınız ehli kabapa teşekkürler RAİNİER NAYİM UYANİK

  2. Anonymous dedi ki:

    Kebabı çok güzel ama daha bir motor alıp servis yapamadılar. Yani işletme anlayışı zayıf…

  3. Anonymous dedi ki:

    daha iyi olabilir.Welat


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s