>Kofteci Huseyin

>Birgün Beyoğlu’nda dolaşırken bir arkadaşım beni İstanbul’un en iyi köftesini yapan yere götürmeyi teklif etmişti. Sonra Beyoğlu’nun ara sokaklarına girmiştik ve Köfteci Hüseyin’le tanışıklığım bu şekilde başlamıştı. Lezzet birazda subjektif bir şey, herkesin kendi damak tadına göre beğendiği farklı farklı köfteciler vardır. Benim şahsi listemde Köfteci Hüseyin hep en beğendiğim köftecilerden biri oldu.

Hüseyin Amca İzmir Güzelyalı’lı, ailesi Girit göçmeni. 1958 yılında köfteciliğe İstiklal Caddesi girişinde Aya Triada kilisesi yakınında seyyar köfteci olarak başlamış. Bir süre sonra şimdi bulunduğu yerde köfteci dükkanını açmış. Hüseyin Amca 5 yıl önce vefat etti, şimdi oğulları Cumhur ve Hakan Beyler işi sürdürüyorlar, biri mangalda köfteleri pişiriyor diğeri ise müşterilerle ilgileniyor.

Köftelerinin lezzetinin yanında Köfteci Hüseyin’de en sevdiğim şeylerden biri kanaatkar bir esnaf lokantası olması. Köfteci Hüseyin hergün öğleden sonra saat 4 gibi elindeki köfteleri bitirince kapanır, pazar günleri de kapalıdır. Halbuki Beyoğlu gibi bir yerde 24 saat açık olsalar iş yaparlar, neden 4’ten sonra açmadıklarını sorduğunuzda bize bu kadarı yetiyor diğer esnafa da müşteri gitsin diyorlar. Köfteci Hüseyin’de sadece köfte ve piyaz var, diğer köfteciler gibi menüde çorba ve tatlı yok. Neden çorba ve tatlı satmıyorsunuz diye sorduğunuzda müşteri köfte yemeye bize gelsin çorba ve tatlı için başka yerlere gitsin diyorlar. Babaları Hüseyin Amca’dan aldıkları esnaf ahlakıyla en iyi yaptığı şey olan köfteye odaklanıyor Köfteci Hüseyin.

Köfteci Hüseyin’e gelince hemen bir mi yoksa birbuçuk köfte mi diye soruyorlar. Daha sonra ise soğanlı mı yoksa soğansız mı yiyeceğiniz soruluyor, iyi bir adet özellikle öğlen vakti pekçok kişi soğan kokmak istemeyecektir. Önden piyazımız geliyor, yanında limon dilimleri masamızda sirke şişesi. Piyaz bildiğimiz piyaz. Malzemeleri taze, yağı maalesef zeytinyağı değil. Zaten İstanbul’da piyazda zeytinyağı kullanana rastlamadım, en bilindik yerler bile çiçek yağı kullanıyor, sadece birkaç yerde özellikle isterseniz getiriyorlar.

Hemen ardından porsiyon köftemiz geliyor, üzerinde bol kıyılmış soğanı, közlenmiş domatesi ve acı biber sosuyla. Köfteci Hüseyin yuvarlak tombul köfte yapıyor, kullanılan kıyma dana kuzu karışımı. Et dışında köfteye ekmek, soğan ve baharat olarak az karabiber ve kimyon giriyor. Köfte aslında bize Rumeli’den gelmiş bir yiyecek ve Rumeli kökenli köfteciler köfteyi genelde baharatsız yapıyorlar. Benim damak zevkim ise köftenin içinde biraz karabiber ve kimyon olunca köfteyi daha çok beğeniyor. Köfteci Hüseyin’de köfteler oldukça iri, dışları kıtır içleri sulu. Yanındaki biber salçası da kendi imalatları insanın iştahını açan cinsten. Ekmeğimiz de hemen yakındaki fırından gelmiş tazecik.

Köfteci Hüseyin’de köftenin porsiyonu 9TL, piyaz 3TL.
Adres: Kurabiye Sok. No.7/A Beyoğlu İstanbul (İstiklal Caddesi girişindeki Fransız Kültür Merkezi’nin arkasındaki sokak)
Telefon: 0212 243 76 37
Reklamlar

One Comment on “>Kofteci Huseyin”

  1. Ballı Cimcime dedi ki:

    >Bu zamanda böyle güzel bir ahlakla işine sahip çıkan bu esnafları tebrik etmek lazım. Bu yüzden işleri bereketli oluyor. Paylaştığınız için çok teşekkürler.


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s