>Kaymakci Pando

>

Bizim mutfağımızı dünyanın en zengin mutfaklarından biri yapan insan çeşitliliğimiz, yaşadığımız coğrafyada yaşamış ve yaşayan farklı yerlerden gelmiş ve farklı kültürlere sahip insanlar. Karadenizlilerin ekmekleri ve pideleri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun sadece ana malzeme olarak et ve buğday kullanarak yaptıkları binbir çeşit yemekler, Egelilerin zeytinyağlı sebze ve ot yemekleri, Rumların ve Ermenilerin lakerdası, midye dolması, Hatay sayesinde tanışık olduğumuz Arap mutfağı, Orta Asya’dan gelmiş Türklerle gelen mantı, pastırma, Rumeli’den göç edenlerle gelen köfte ve daha burada sayamadığımız daha nice mutfak… Tatlıcılarda sık sık yediğimiz tavuk göğsü tatlısı aslında Bizans saray mutfağında yaratılmış bir tatlı, yüzlerce yıl Bizanslı bir yaratıcı zihin tavuk etiyle sütü biraya getirip tatlı yapmayı düşünebilmiş, biz de bu tatlıyı Türk mutfağına miras olarak almışız ve yaşatmışız. 

Bunun gibi mutfağımıza taşınmış şeylerden biri de Balkanlardan gelen mandıracılık ve kaymakçılık geleneği. Pando Sestaki (nam-ı diğer Kaymakçı Pando ya da Sütçü Pando ya da Bulgar) dedesinden devraldığı bu mesleği tabelası bile bulunmayan Beşiktaş çarşısındaki dükkanında yaklaşık 50 yıldır sürdürüyor.   

Pando Amca yaşlı ama çakı gibi, her sabah saat 7’de işinin başında. Zaman zaman eşi Yoanna Hanım bazen de 2 oğlu işe yardım ediyorlar. Eskiden babasının ve dedesinin Tarabya’da mandıraları varmış. Şimdi ise süt Kemerburgaz’dan gelir, Pando Amca sık sık kaynayan sütü dibi tutmasın diye tezgahta karıştırır. Pando Amca bu sütten meşhur lüle kaymağını da yapar, isterseniz dükkanda balla beraber kahvaltı niyetine yersiniz isterseniz sardırır eve götürürsünüz. Yumurtalar Hadımköy’de çiftlikten özel gelir, Pando Amca bıldırcın yumurtası da satar.

Dükkanın içinde 4 masa var, sabah saatlerinde öğrenciler ve çevre esnafı kahvaltıya gelir. Süt, kaymak, yumurta ve balın yanında kahvaltılık sahanda yumurta, peynir, zeytin, domate bulunur Pando Amcanın yerinde. Eskiden nefis yoğurtta bulunurdu, ne yazık artık satmıyorlar.

Allah uzun ömürler versin Pando Amca, umarım daha seneler boyunca elinden süt içip kaymak yeriz. Pando’nun yerinde porsiyon bal kaymak, fırından yeni çıkmış yarım ekmek ve bir bardak ılık süt 4TL.

Adres: Mumcu Bakkal Sok. No.3 Beşiktaş İstanbul

Telefon: 0212 258 26 16

Reklamlar


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s