>Hong Kong mutfagi

>

Yakın zamanda iş için Hong Kong’daydım. Daha önce de gelmiş olduğum Hong Kong’un mutfağı beni hep büyülemiştir. Hem görsel olarak hem de tat olarak Hong Kong mutfağı çok renklidir. Ortalama bir yere gitseniz dahi çok lezzetli şeyler yiyebilirsiniz. 

Kabaca Çin mutfağını sınıflandıracak olursak 4 ana mutfak bulunuyor Çin mutfağında: Moğolistan etkisinin çokça olduğu Pekin mutfağı, tatlı tadların bolca kullanıldığı Shanghai mutfağı, acı ve baharatların bolca kullanıldığı Szechwan mutfağı ve güney Çin’de bulunan Kanton mutfağı. Hong Kong Kanton mutfağı sınıfına giriyor. Uluslararası arenada Kanton mutfağı iyi biliniyor, diğer Çin mutfakları pek fazla bilinmiyor. 

Çin mutfağında yemek pişirmede kullanılan 3 temel teknik var, bunlardan biri gerçekten Çin mutfağına özgü diğer ikisi ise tüm diğer mutfaklarda var. Çin mutfağına özgü pişirme tekniği stir-frying, bu teknikte wok denilen demir kapta yiyecekler yüksek ısıda devamlı çevrilerek çok kısa süreli pişiriliyor. Bu teknikle pişirilen et, tavuk ya da balık yüksek ısıyla karşılaşınca suyunu salamıyor ve lezzetli kalıyor. Sebzeler ise çok az pişiyor, hala kendi tadlarını, minerallerini ve vitaminlerini koruyorlar. Bu tekniği tam anlamıyla evde uygulamak zor çünkü evdeki ocaklar bu tekniğin gerektirdiği kadar harlı bir ateş üretemiyor, bu teknik için endüstriyel tarzda yüksek alevli bir ocak gerekiyor. Çin mutfağındaki yemeklerin büyük çoğunluğu bu teknik ile pişiriliyor. Çin mutfağında kullanılan diğer teknikler deep-frying yani yağda kızartma ve buharda pişirme. 

Hong Kong’ta yiyeceğiniz Çin yemeği ile Türkiye’de yiyeceğiniz Çin yemeği arasında temel farklar şöyle: Hong Kong’ta hemen her lokantada yemek öncesi ve yemek sırasında yeşil çay içiliyor. Yemeklerde deniz ürünleri bolca kullanılıyor. Yemeğe pişirilirken elbette soya sosu katılıyor ama Türkiye’deki kadar çok kullanılmıyor, gelen yemek kapkara bir sosa batmamış olarak geliyor. Ayrıca Türkiye’de pek bulunmayan özel lezzetler tabii burada çok yaygın, köpekbalığı yüzgeci çorbası, Pekin ördeği, yengeç, ıstakoz, tavuk ayağı, kurutulmuş mantarlar gibi, ayrıca domuz eti çok yaygın kullanılıyor. Hong Kong’a giderseniz mutlaka yemeniz gereken şeylerden biri dim sum, üstelik bu bizim damak tadımıza çok uygun. 

Reklamlar


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s