>Barba Giritli

>

Barba Giritli Haliç kıyısında tarihi bir binada bulunuyor. Burayı ilginç yapan özellikler Haliç kıyısındaki konumu nedeniyle nefis bir eski İstanbul manzarasına sahip olması ve diğer balık lokantalarında fazla bulamayacağınız değişik yemek ve mezelere sahip olması. Lokantanın isminden de belli olacağı gibi burada ağırlıklı olarak Girit ve Ege mutfağı sunuluyor. Lokantanın özel yemekleri tuzda balık, Girit usulü ahtapot ızgara, sirkede marine edilmiş kalamar ızgara, elmalı ve tarhun soslu kılıçbalığı ızgara. Lokantada bulunan ilginç mezelerden bazıları ise Girit usulü zeytin salatası, Ege otları (turp, hardal, ısırgan, şevket-i bostan, arapsaçı, radika), cibez, kaya koruğu, Maş piyazı ve kabak çiçeği dolması.

Barba İtalyanca sakal ya da sakallı demek. Eskiden meyhaneciler genelde sakallı olurlarmış bu bu sebeple meyhanecilere barba denirmiş. Tahmin ediyorum eski zamanlarda İtalyan olan Cenevizlilerin Galata bölgesinde uzun zaman yaşamış olmasından kalan bir kelime. Barba Giritli’nin internet sitesinde barbalar ile ilgili aşağıdaki hoş açıklamalar var:

Eskiden meyhaneler gedikli ve koltuklu diye ikiye ayrılıyordu. Gedikli olanlar ruhsatlı çalışan meyhanelerdi. Gedikli meyhanelerin bir meyhaneci ustası olurdu. Zamanla bu ustalara İtalyanca sakallı ihtiyar anlamına gelen ‘barba’ denmeye başlandı. Gedikli meyhaneler isimlerini ya sahiplerinden ya da bulundukları semtten alırdı. İsim koymakta kullanılan bir başka yöntem ise kapıya kilit, hançer, zincir gibi kimi semboller asmaktı. 

Barba bir meyhanenin temel direğiydi. Ama meyhanecilik bir ekip işiydi. Meyhaneci ustasının yardımcısı miço, tezgahta görev yapan tezgahtar, sofralara şamdan, mum getiren ateşoğlanları, sakiler, rakkaslar öğleden sonradan itibaren müşterileri için hazırlanmaya başlarlardı. Her şeyin temiz ve yerli yerinde olması en önemli kurallardan biriydi.

Her şey hazırlanır, son olarak masalara şamdanlar koyularak kapıda müşteriler beklenirdi. Sakiler kulaklarının arkasına yerleştirdikleri bir çiçekle müşterilerini karşılar, barba masaya mum koyar, gelenleri selamlardı. Her meyhanede olan orta kandilinin yakılması sohbetin koyulaşması anlamına gelirdi. Meyhanenin kapanma zamanının geldiği ise çıngırakla müşterilere bildirilirdi.


Barba Giritli’de tabii bu adetler yaşamıyor sadece isim yadigar olarak kalmış.

Barba Giritli’ye pekçok defa gittim, en son gittiğimizde önden kaya koruğu, közde kırmızı biber, peynirli Girit ezmesi ve topik aldık. Tüm mezeler lezzetli ama zeytinyağını az kullanmışlar, masrafları kısmaya çalışıyorlar sanırım. Ege/Girit yemekleri bol zeytinyağı kullanılmadan lezzetli olmaz, bu durum  mezelerin tadlarını azaltmış. Normalde de az yağ kullanılan Girit ezmesi ve topik oldukça başarılıydı, mevsim salatası, kaya koruğu ve közde biber ise eh işte dedirtecek cinstendi. 

Ara sıcak olarak Girit usulü ahtapot ızgara ve kalamar ızgara aldık. Her ikisi de iyiydi, ahtapot ızgaranın marine edildiği sos üzerinde tatlı bir tat bırakmış, sade zeytinyağı, kekik ve sarımsaktan oluşan bir sosu ahtapotla tercih ederdim.

Ana yemek olarak ızgara deniz levreği aldık. Balık 2-3 kiloluk çok lezzetli ve taze bir balıktı, 3 kişi olan bize rahatlıkla yetti.

Yan masamız tuzda levrek sipariş etmişti. Bu yemeğin tadına henüz Barba Giritli’de bakmadım ama oldukça başarılı gözüküyordu.

Barba Giritli’de mezeler 5-6TL, ızgara ahtapot ya da kalamar 10TL, balıklar ise alış fiyatına göre 20-40TL arasında. 

Adres: Abdülezzel Paşa Cad. No.3 (Kadir Has Üniversitesi yanı) Cibali İstanbul

Telefon: 0212 5331866 / 5331877

Internet sitesi: http://www.giritlibalik.com/

Reklamlar

One Comment on “>Barba Giritli”

  1. Anonymous dedi ki:

    Yazılanlar gerçek değil… Gelen balıklar kurumuştu ve mezeler birkaç gündür dolapta beklemiş gibiydi. Utanmadan bir uyduruk salataya 40 TL yazmışlar, gitmeyin, memnun kalmayacaksınız.


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s