>Chez Maguy

>Lübnan gezimizde ilk gittiğimiz yerlerden biri Lübnan’ın en iyi balık lokantalarından biri olan Chez Maguy oldu. Burası Beyrut’un arabayla 45 dakika kadar kuzeyinde Batroun adında Unesco koruması altında olan bir balıkçı kasabasında. Kasaba tarihi taş evleri ve dar sokaklarıyla Batroun gerçekten görmeye değer bir yer. Chez Maguy’u ise bulmak çok zor, bu kasabada deniz kıyısında olduğunu biliyoruz ama dar sokaklarda yerini bulmak çok zor. Sonunda çarşıda birisi adresi bildiğini söylüyor ve arabamıza binip bizi Chez Maguy’a götürüyor.

Chez Maguy deniz kıyısında kayalar üzerine inşa edilmiş oldukça salaş bir yer, burasının bu kadar meşhur olması insana biraz garip geliyor, ama burada Anthony Bourdain ve Vedat Milor program çekimlerini yapıp yemeklere bayıldılar. Burasını Maggie (Maguy) isimli Lübnan’lı bir bayan işletiyor. Kendisi 15 yıl önce kocası vefat edince burayı açmış. Deniz ürünlerini çok sevdiğini ve zaman zaman kendisinin balığa çıktığını söylüyor. Örneğin bize verdiği karidesleri restoranın hemen yakınında denizden kendi çıkarmış.

Lübnan mutfağı bana hep İtalyan mutfağını çağrıştırıyor. Her ikisinin de Akdenizli olmasının yanında iki mutfakta da temel prensip en güzel ve taze ürünleri bulup bu ürünlerin doğal tatlarını bastırmayacak şekilde pişirip (ya da pişirmeden) sunmak. Öncelikle ikram olarak kabak çekirdeği ve zeytinyağı ve limon soslu havuç dilimleri geliyor. Çok basit ama çok lezzetli ikramlar, doğal ve en lezzetli kabak çekirdeği ve havuç bulunmuş ve sofraya konmuş.

Biz yiyeceğimiz balığı seçip gerisi Maggie’ye bırakıyoruz. Önden bize çiğ ton balığı yolluyor. İçinde az miktarda susam yağı, zencefil ve limon suyu var. Yalın ve doğal bir lezzet.

Ardından salata ile birlikte ızgarada pişmiş jumbo karidesler geliyor. Karidesler daha bu sabah yakalanmış, içleri buram buram deniz kokuyor. Bizim de Akdeniz’e kıyımız olmasına rağmen bu irilikte karidesi Türkiye bulmak mümkün değil.

Ardından kalamarımız geliyor. İçlerindeki suyu hiç kaybetmeden pişirilmiş, nefisler.

Son olarak sipariş ettiğimiz balıklar geliyor. Bir tanesi tavada kızartılmış ismini bilmediğim portakal rengi bir balık. Balığın yanında yine yaüda kızartılmış Lübnan ekmeği veriyorlar. Balık lezzetli, ama benim genel tercihim daha yağlı balıklardan yana.

Maggie Arapça ve Fransızca konuşuyor. Konuşurken bu bayana hemen içiniz ısınıyor. Eşim balık yemeklerinden sonra Türkiye’de adetin helva yemek olduğunu söyleyip Maggie’ye fırında helva tarifi veriyor ve yemeklerden sonra bunu müşterilerine vermesini öneriyor. Helva Lübnan’da da yaygın olarak yeniliyor, kolaylıkla yapılabilecek bir tatlı.

Chez Maguy’da fiyatlar hesaplı. Bu ziyafet ve içeceklere toplamda kişi başı 60TL gibi bir ücret ödüyoruz.
Adres: Makaad El Mir Batroun Lübnan
Tel: 03 439 147

Reklamlar

3 Yorum on “>Chez Maguy”

  1. Löplöpçüler dedi ki:

    Vedat Milor'un programından sonra, gidilecekler listeme yazmıştım. Siz şanslıymışsınız gitmişsiniz. Lübnan'a gezmeye mi gittiniz yoksa iş için mi?

  2. Atilla dedi ki:

    Ailecek gezmeye gittik, 2. gidisimiz oldu. Loplopculer e de Lubnan yazisi yakisirdi. Lubnan'da cidden yemekler cok lezzetli, Lubnan disinda yediginiz Lubnan yemeklerinden cok farkli. gitmeyi dusunurseniz daha detayli tavsiyeler verebilirim.

  3. Anonymous dedi ki:

    bende burayı vedat millor'un pr.da seyretmiştim. lübnan görülecek yerler listemde benim de. genel olarak ülke hakkındaki yorumlarınızı da paylaşırsanız sevinirim.


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s