>Abd El Wahab

>Abd El Wahab (ya da Abdülvahab) Beyrut’un en ‘trendy’ caddelerinden El Ingilizi’de bulunan bir Lübnan restoranı. Lübnan yemeklerinin en iyi örneklerini yemek istiyorum dediğiniz zaman alacağınız ilk tavsiyelerden.

Abdülvahab Beyrut’ta eski bir Osmanlı binasının içine kurulmuş. Binanın hem dış görünümü hem de iç dekorasyonu oldukça hoş. Ayrıca bir de üst katta açık havada yemek yiyebileceğiniz teras kısmı var.

Genel izlenim olarak burası bana bizdeki Tike ya da Köşebaşı’nı hatırlattı. Meze ve kebap tarzı yemekleri hoş bir ortamda ve bir miktar rafine edilmiş tarzda yenilebilecek bir yer. Ayrıca Tike ve Köşebaşı gibi burası da Beyrut dışında birçok yer açarak şubeleşmiş. El İngilizi caddesindeki yerleri amiral gemileri, hem yemekler hem de ortam çok güzel.

Meze ve kebabın yanında tabii en iyi Lübnan’ın ulusal içkisi arak gider. Arak bizdeki rakının aynısı. Sadece Lübnan değil Suriye ve Ürdün’de de yaygın olarak tüketiliyor. Burada sunumu yalnız biraz farklı. Siparişinizi verdikten sonra arak bir sürahiye boşaltılıyor ve su ile karıştırılıyor. Küçük bardağınıza sürahiden arakı boşatıp üzerine buz ekleyip içiyorsunuz. Tarihi bir anekdot olarak bu tip rakı bardakları 70’ler öncesi bizde de rakının içildiği standart bardaklardı. Türkiye’de restoranlar ve meyhanelerde şimdi kullanılan büyük ve uzun bardaklara geçilince akşamcılar uzun zaman şikayet etmişler ve ısrarla bu küçük bardaklardan istemişler. Bu değişim Lübnan’da olmamış, arak hala bu tip bardaklarda içiliyor.

Önden tadımlık olarak taze bezelye veriliyor, tam bezelyenin mevsimi ve tadı harika. Ardından çam fıstıklı humusumuz, fatuş salatamız ve labnemiz geliyor. Bunların herbirine söyleyecek birşey yok, harikalar. Bizde sık sık üvey evlat muamelesi gören salata için bile en iyi malzemeler seçilmiş ve enfes bir sumak ve zeytinyağı ile salata tatlandırılmış.

Ara sıcak olarak ‘soujuk’ istiyoruz. Görünüşü her ne kadar sosise benzese bile tat olarak bizim sucuğumuza çok yakın bir tat. Bir tavada taze domates ile pişirilip servis ediliyor.

Ana yemek olarak karışık kebap alıyoruz. Et olarak kuzu kullanılmış, az yağlı ve ağızda eriyen nefis bir tat. Lübnan’da bizde bulunan kuzu cinsleri yok ama yine de çok lezzetli cinsleri var. Genel olarak bizde olduğu gibi kuyrukyağı kebaplarda yoğun kullanılmıyor, bu yüzden kebapları daha az yağlı oluyor.

Adres: 51, El Inglizi Street Beyrut Lübnan
Tel: 01 200 550 / 01 200 551

http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=en&geocode=&q=abd+el+wahab+beirut+lebanon&aq=&sll=37.0625,-95.677068&sspn=33.29802,86.572266&ie=UTF8&hq=abd+el+wahab&hnear=Beirut,+Lebanon&ll=33.887985,35.507888&spn=0.008514,0.021136&z=14&iwloc=A&cid=17205083120752522359&output=embed
View Larger Map
Reklamlar


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s