Antakya tepsi kebabi

Herhalde Antakya’yı en iyi anlatan yemeklerden biri tepsi kebabı ya da Arapça adıyla lahmisinidir. Aslında yapılması zor bir kebap değil evde de yapılabilir ama Antakya dışında bu kadar lezzetlisini yapmak kolay değil. İçine giren sebzelerin ve etin doğallığı, kebabın taşfırında pişmesi ve yanında gelen fırından yeni çıkmış tırnaklı pide bu yemeği bir lezzet şölenine çeviriyor. Antakya’da her kasap bu kebabı yapıyor. Biz Antakya Samandağ yolu üzerinde rastgele bir kasaba girip bu kebabı denedik. Girdiğimiz dükkanın bir tarafı kasaptı diğer tarafı ise fırın. Tepsi kebabını kilo ile sipariş veriyorsunuz, biz yarım kilo sipariş ettik.
Öncelikle kasap biber, domates, soğan, sarımsak ve maydanozu temizliyor ve zırh ile ince olarak kıyıyor.

Etimiz dananın sırt kısmından. Aslında kasabımızın bu eti de zırhtan geçirip kıyma haline getirmesi gerekiyor ama bizimkisi makinada çekti ve kıyılmış sebzelere ekledi.

Son olarak karabiber atılıyor ve kıyma sebze karışımı ince bir şekilde tepsiye yayılıyor.

Son olarak domates, biber, soğan parçaları kıymanın üstüne konuyor ve tepsi kebabımız fırına girmeye hazır.

Fırında 15-20 dakika piştikten sonra tepsi kebabı üstüne fırından yeni çıkmış tırnaklı pide ile servis ediliyor. Usül çatal bıçak kullanmadan kebabı pide ile yemek.

Beni en çok şaşırtan şey kebabın hafifliği oluyor. Dana eti olduğu, içine ekstradan yağ katılmadığı ve içindeki sebzelerden dolayı 40 derece sıcakta yenen bir tepsi kebap insanda ağırlık yapmıyor.
Yarım kilo kıymadan yapılan tepsi kebabı, 2 ayran, pideler, pişirme ve hazırlama için ödediğimiz toplam ücret 20TL.

Reklamlar


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s